WHO anser stress som en af største sygdomsbyrder i år 2020

WHO – World Health Organisation skriver følgende om stress i år 2020:

The World Health Organisation (WHO) Global Burden of Disease Survey estimates that by the year 2020, stress-related mental health conditions including anxiety and depression will be highly prevalent and will besecond only to ischemic heart disease in the scope of disabilities experienced by sufferers. An extraordinary statistic, coming our way in less than four years.

Der er tale om et estimat, om hvordan sygdoms-byrden vil udvikle sig frem til år 2020. WHO forudser, at stress, og deraf afledte sygdomme som angst og depression, vil være en af 2 store sygdomsbyrder, og kun overgået af iskæmisk hjertesygdom.

Derfor er det væsentligt, at alle gør sig nogle overvejelser i forhold til, at indrette deres hverdag på en sådan måde, at afstresning bliver prioriteret på linje med sund kost og motion.

Afstresning er en overset, men væsentlig del af stress-bekæmpelsen i det moderne samfund. Vi arbejder mere end tidligere, vi er ‘på’ hele tiden med facebook, instagram og andre sociale medieværktøjer. Arbejdsmailen er aldrig ‘slukket’ og vi presser vores hverdag, for at tilgodese alle de forventninger samfundet har til en moderne social familie.

Afstresning er et valg. Og du skal selv træffe dette valg. Der er ingen der træffer beslutningen for dig. Hvis ikke vi selv siger fra, og stopper op og tænker over, hvordan vi kan tilrettelægge vores hverdag, så stress-fri som muligt, så er vi alle i risiko for at ende som en del af WHO’s estimat,  og dermed i stressfælden.
Heldigvis kan vi selv gøre mange forebyggende tiltag, i forhold til at passe godt på os selv, når temaet er stress.

På vej imod en afstresningskultur

Afstresning handler om, at passe godt på selv, både fysisk og mentalt. Fysisk kan vi gøre en kæmpe indsats ved blot at gå en tur i rask gang på 30 minutter hver dag. Dette har flere sundhedsfremmende og afstressende fordele for dig og din krop. Når vi motionerer i moderat tempo udskiller kroppen nogle meget virksomme stoffer, der virker direkte afstressende på vores krop. Vi afbrænder simpelthen stresshormoner ved at gå i moderat tempo, hvor pulsen ligger på mellem 100 – 120 slag/min.
En anden ting, der har direkte afstressende effekt på vores krop er mental afstresning. Til dette kan du med fordel anvende app’en ‘Stress af’, der er tilgængelig i din appstore. Denne app opøver din evne til selv at gennemføre en mental afstresning, som kan anvendes når du har 5-6 minutter til rådighed, og har behov for at lukke ned for omverdens impulser og indtryk. App’en tager dig igennem 3 niveauer, hvor 1. niveau er 17 minutter, og skal lyttes til hver dag, i 10 på hinanden følgende dage. 1. niveau er gratis. 2. niveau er på 13 minutter og skal ligeledes lyttes til hver dag, i 10 sammenhængende dage. 2. niveau koster ml 25-30 kroner alt efter din app-udbyder. 3. niveau er 7 minutter og her lærer du mentalt at ‘lukke’ hovedet og kroppen ned på kort tid. 3. niveau koster ligeledes 25-30 kroner. Efter du har gennemført alle 3 niveauer er du i stand til at ‘lukke ned’ på 5 minutter hvorend du er, når bare der er fred og ro omkring dig.  Når du begynder med app’en vil du ikke nødvendigvis finde mening med alt det sagte, men over de 3 niveauer opøver du, din kompetence i mentalt at lukke ned og afstresse din krop, på en hurtig og effektiv møde.
Afstresning er ganske enkelt og ligetil for alle mennesker, også for dig.
Et tredje element i afstresning er, at søge fysisk velvære. Det kan for eksempel være gennem massage. Fysisk velvære er at stimulere din krop til at frigive afstressende stoffer, som aktivt bekæmper stresshormonerne. Det er ikke raketvidenskab, men endnu et element som du kan gøre brug af i din hverdag. Massage er tilgængeligt for alle. Om det er hos en professionel eller bare din partner, har stort set samme effekt i en afstresningskontekst. Af andre ting som kan øge din fysiske velvære kan nævnes; fodmassage, hovedbundsmassage, kurbade, et varmt karbad med beroligende salte og dufte, med mere. Man kan også selv massere sin fod eller hånd, og effekten er stort set den samme.
Fysisk velvære kan også bringe dig tættere på din partner, hvis i masserer hinanden. Dette kan endvidere bringe dig og din partner tættere på hinanden i en hverdag, hvor tiden ofte har svære kår. Og at være tættere på hinanden er for mig at se, en overset, men i særdeleshed ganske afstressende aktivitet.

5 thoughts on “WHO anser stress som en af største sygdomsbyrder i år 2020

 1. Hej må jeg få kilden på denne påstand. Vi skal nemlig skrive opgave omkring stress og vil gerne have det primære kilde til dette.
  “WHO anser stress som en af største sygdomsbyrder i år 2020”

 2. Hej Jacob,
  Jeg søger en henvisning til den nøjagtige formulering, du bruger:

  The World Health Organisation (WHO) Global Burden of Disease Survey estimates that by the year 2020, stress-related mental health conditions including anxiety and depression will be highly prevalent and will besecond only to ischemic heart disease in the scope of disabilities experienced by sufferers. An extraordinary statistic, coming our way in less than four years.

  Synes ikke, jeg kan finde den i de links, du allerede har opgivet. Har du mulighed for at hjælpe?

 3. Hej Jacob – jeg vil også gerne om du vil dele en henvisning til dit citat:

  The World Health Organisation (WHO) Global Burden of Disease Survey estimates that by the year 2020, stress-related mental health conditions including anxiety and depression will be highly prevalent and will besecond only to ischemic heart disease in the scope of disabilities experienced by sufferers. An extraordinary statistic, coming our way in less than four years.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *